Kalevala

Kansallisromanttinen tyylikalustemallisto Suomesta

Myynti: kalevalakaluste.fi

Kesällä 2013 Patentti- ja rekisterihallituksessa mallisuojatun Kalevala -kalustemalliston on suunnitellut muotoilija Panu Turunen.

Kaunis, perinteikäs ja selkeälinjainen kalustemallisto on monipuolinen. Mallisto kattaa kaikki kodin sisustukseen tarvittavat tyylikalusteet. Mallisto sopii kansallisromanttisen ilmeensä vuoksi einomaisesti myös vanhustenkoteihin. Suuret ikäluokat ovat tottuneet korkeaan laatuun ja kotimaisuuteen. Kotimaisuus on suurten ikäluokkien lisäksi koko kansalle sekä kansantaloudelle tärkeä arvo. Kalevala-kalusteiden odotetaan saavuttavan kansallisromanttisen designklassikon aseman niin yksityistalouksissa kuin julkisissa kohteissa seuraavien vuosikymmenten aikana.

Kotimaisten Kalevala-kalusteiden erityispiirteitä ovat kauniisti pelkistetty, talonpoikainen ja elegantti muotoilu, rakenteellinen kestävyys sekä korkea laatu. Kalevala-Kalusteen on perustanut tamperelainen, kultaisen vasaran verhoilijamestari Mauri Vartiainen. Mallistoa valmistaa vuonna 1932 perustettu tyylihuonekalutehdas Laitala, joka on lajissaan Suomen arvostetuin ja täysin kotimainen tyylihuonekalutehdas. Voidaankin todeta, että uutuusmallisto on hyvissä käsissä, eikä kokemusta tai osaamista puutu.

Kalustemalliston muotoillut Panu Turunen on hakenut inspiraatiota malliston muotoiluun kuvanveistäjä Emil Wikströmin (1864 – 1942) kansallisromanttisesta erämaa-ateljeesta, Visavuoresta. Visavuori sijaitsee Valkeakosken Sääksmäellä. Kuvanveistäjä Emil Wikström tunnetaan mm. Helsingin rautatieaseman kivimiehistä, Lyhdynkantajista. Kalusteiden yksityiskohdissa on nähtävissä pelkistettyä linjakkuutta, joka kuvastaa suomalaista elinoloja ja luontoa, jonka runollinen kauneus on hioutunut selkeälinjaiseksi pohjoisen alati vaihtuvissa oloissa.

Pääosa kalustemalliston kalusteista voidaan valmistaa erikoistilauksesta mittatilaustyönä. Malliston vakiosävy on maalattu, lämmin valkoinen. Kalusteet puuosat valmistetaan kotimaisesta massiivikoivusta sekä koivuviilusta. Puumateriaalivaihtoehtona on myös tammi. Kalusteiden levyrakenteissa käytetään suosittuja MDF- sekä HDF -huonekalulevyjä sekä tasolasia. Materiaalivalinnat, tarkkaan koneistetut tappiliitokset, tyylikkäät kalustehelat sekä kalusteiden käsintehty viimeistely ovat korkealuokkaista työtä. Malliston kalusteet voidaan myös petsilakata tai maalata asiakkaan toivomaan sävyyn. Kalustemallisto on otettu vastaan kehuin ja kiitoksin. Muotoilun ajaton tyyli puhuttelee suomalaisia asiakkaita nuorista pareista ikäihmisiin saakka.

TAKAISIN